Wat is muco?

Wat is muco?

Erfelijk en tot nu toe ongeneeslijk

Muco is in België de vaakst voorkomende ernstige erfelijke ziekte. Muco ontstaat zo: naar schatting is zo’n half miljoen Belgen drager van het muco-gen, zonder dat ze zelf ziek zijn.

Dat is omgerekend 1 persoon op 20.

Ieder van ons heeft van elk gen twee exemplaren. Het ene komt van je moeder, het andere van je vader. Mucoviscidose is het schoolvoorbeeld van een ziekte die wordt veroorzaakt door een defect in één enkel gen. Iemand met één defect genexemplaar voor muco en één normaal exemplaar, is gezond. Hij is wel drager en kan het defecte gen doorgeven aan zijn nakomelingen. Als een kind wordt geboren waarvan beide ouders drager zijn, is er een kans van 1 op 4 dat het kind ook daadwerkelijk muco heeft.

Zowat 1500 kinderen en jongvolwassenen lijden er aan.

Muco zorgt ervoor dat sommige klieren abnormaal taai en kleverig slijm produceren. Dat slijm tast vooral het ademhalings- en spijsverteringsstelsel aan. Zo krijg je een uitputtende chronische hoest, een lastige slijmproductie, spijsverteringsproblemen, buikloop, groeiachterstand, …

De behandeling van muco vergt veel tijd en lijkt vaak uitzichtloos: uitgebreide kinesitherapiesessies (1 tot 2 uur per dag), aërosolsessies, enzymen- en vitaminepreparaten innemen bij elke maaltijd, antibioticakuren, herhaalde ziekenhuisopnames, …

Die zware behandeling verlicht de symptomen. Met muco kan je al langer en gezonder leven, maar de lichamelijke aftakeling blijft tot nu toe onvermijdelijk.

Het wetenschappelijk onderzoek vormt de enige reële hoop op genezing.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Belgische Mucovereniging.