Nieuwe longen voor Jolien

Nieuwe longen voor Jolien

519 dagen gewacht op nieuwe longen

NA BROER JORDY KREEG OOK JOLIEN DUBBELE PLANTATIE

Jolien Smets (27) uit Zevendonk heeft nieuwe longen gekregen. Nadat haar broer Jordy in augustus 2015 een longtransplantatie ondergaan had, kwam ook Jolien op de wachtlijst te staan. "Pas na 519 dagen wachten kwam het verlossende telefoontje. En dan waren we nog bijna te laat in het ziekenhuis."

 

 

Woensdag 12 april. Om 17.30 uur kreeg Jolien Smets telefoon vanuit UZ Leuven dat er twee nieuwe longen beschikbaar waren. Jolien lijdt net zoals haar broers Jordy (34) en Jeroen (32) aan mucoviscidose. De ziekte maakt slijm dik en kleverig. Taai slijm blokkeert de ademhaling en de spijsvertering. Jordy kreeg in augustus 2015 al nieuwe longen. Enkele maanden later kwam Jolien op de wachtlijst te staan. "Omdat het alsmaar slechter ging met mij", verklaart Jolien. "Ik kreeg zuurstof toegediend, sliep beneden in een ziekenhuisbed, verplaatste me in een rolstoel, en voeding kreeg ik via een baxter omdat ik niet meer kon eten."

Joliens geduld is zwaar op de proef gesteld. "Gemiddeld sta je zes tot acht maanden op de wachtlijst. Bij mij heeft het een jaar en vijf maanden geduurd: 519 dagen waren het", zegt Jolien. "Het was niet eenvoudig om de juiste grootte van longen te vinden. Ik ben slank en ik heb enkele jaren geleden een stuk long laten weghalen. Door het littekenweefsel moesten de longen klein genoeg zijn om in mijn borstkas te passen."

 

Escorte politie

Na het telefoontje had Jolien 2,5 uur om in UZ Leuven te geraken. Pas vijf minuten voor haar deadline arriveerde ze op de spoedafdeling. "Na het telefoontje wilde ik nog snel mijn metekindje en wat familie zien. Daarna zijn we meteen vertrokken, maar het was avondspits. Aan de tunnel in Kasterlee stond alles potdicht. Ik begon te panikeren dat we te laat in het ziekenhuis zouden zijn", vertelt Jolien. "We hebben de politie in Turnhout gebeld. Twee agenten hebben ons met zwaailichten en sirene naar UZ Leuven begeleid. Dankzij hen zijn we nog net op tijd aangekomen. Later kregen we een brief van de politie. We dachten 'oei, we zijn geflitst', maar het was een beterschapskaartje van de agenten die ons geëscorteerd hadden."

Jolien lag bijna een maand in het ziekenhuis. Sinds dinsdag is ze thuis. De start van een nieuw leven. "Ik ben nu eerst aan het leren stappen. Omdat ik zo lang plat heb gelegen, moet ik mijn spieren trainen. Voor de rest voel ik me heel goed. Tijdens de volgende editie van 'Zevendonk voor Muco' wil ik de wandeling meedoen. Het zal de eerste keer in vele jaren zijn dat ik iets van sport kan doen. Op termijn wil ik weer badminton spelen."

Met broer Jordy gaat alles goed sinds zijn transplantatie. "Voor Jordy waren de voorbije weken heel intens omdat hij alles herbeleefde. Ik heb hem als eerste gebeld toen ik een dag na de operatie wakker werd. Ook met Jeroen gaat het prima. Zijn longen zijn nog vrij goed. We hopen dat er een medicijn gevonden wordt voor hij een transplantatie nodig heeft." Zevendonk voor Muco, een initiatief dat zeventien jaar geleden is opgericht voor Jolien, Jordy en Jeroen, vindt dit jaar plaats op zondag 17 september.